Menü Bezárás

sbt_0857

A Szabihíd története 2016-ban kezdődött egy spontán híd foglalással. Az építkezés miatt lezárt hidat egy hónapra köztérré változtatták a városlakók. 2017-ben és 2018-ban a VALYO – Város és Folyó Egyesület kezdeményezésére négy hétvégére újra a városlakóké lehetett a híd. Célunk, hogy városunk közterei ne csak közlekedési folyosók, hanem élhető nappalik legyenek életünkben, ahol szívesen és biztonságban tudunk időt tölteni. Ezen célkitűzésünk jelképe a SZABIHÍD.

A Szabadsághíd megnyitást a Budapest Főváros Önkormányzata támogatja. A Szabihíd projekt koordinációját önkéntesek szabadidejükben végzik, az inrastruktúrát – wc-t, áramot, vizet – adományokból biztosítjuk.

Köszönjük, hogy támogatod a Szabihídat!

A Szabihíd egy igazi köztér, amit a Budapesten élők hoztak létre maguknak. Itt vagyunk mi büszkék a hazánkra, a városunkra. Innen nézzük a világ legszebb folyóját a Dunát. Itt piknikezünk. Csókolózunk. Olvasunk. Koccintunk. Boldogok vagyunk!

Program

A célunk, hogy a híd közterület legyen, ezért a közterület szabályai szerint olyan programokat szervezel, amilyet csak szeretnél. Persze mi is szervezünk előadásokat, zenét, színházat! Itt van néhány szabály, hogyan szervezz eseményt a Szabihídra.

Közlekedés 

– Gyalogosan a teljes hidat használhatod, kivéve a déli járdát, ami a bringásoké.

– A déli járdán biztosítunk áthaladást a kerékpárosoknak. Ezt a területet kérjük hagyjátok szabadon.

– A 47-48-49-es villamos a Szabihíd ideje alatt nem közlekedik, az utasokat pótlóbuszok szállítják. (Szeretnénk idén az egyik hétvégén kísérletet tenni arra, hogyan működik a Szabihíd, ha 10km-es sebességkorlátozással jár a villamos, mert hosszútávon nem szeretnénk akadályozni a villamosközlekedést).

– Az autóforgalom a Szabíhd idejére a sokkal nagyobb kapacitású Petőfi és Erzsébet hidakra terelődik. Elnézést kérünk a kerülőért.