A fővárosiak és a politikusok is imádták a Szabihíd ötletét!

 

sbt_1322

Hatalmas lelkesedés fogadta a Valyo – Város és Folyó Egyesület múlt héten indult kezdeményezését, a Szabihíd ötletét. A szervezet arra kért mindenkit, hogy egy rövid kérdőív kitöltésével segítsék az első lépést afelé, hogy idén nyáron hétvégenként is birtokba vehessék a városban élők a Szabadság hidat. A kérdőívet több mint másfél ezren töltötték ki, és Tarlós István is üzent: megfontolja a javaslatot.

A héten elkezdődött a technikai feltételek kidolgozása ahhoz, hogy 2017 nyarán minden hétvégén megnyissák az embereknek a Szabadság hidat.

A kérdőívet azóta 1500-nál is többen töltötték ki, a teljes kiértékelés pedig február végén várható. A kampányhoz létrehozott Facebook oldal még ennél is több, 3000 feletti követővel rendelkezik. A sajtóvisszhang és a közösségi médiából érezhető lelkesedés egy kicsit a szervezőket is meglepte, de örülnek neki, hogy szinte kivétel nélkül mindenki támogatja tervüket.

 

„Sejtettük, hogy sikere lesz, de semmiképp sem számítottunk ekkora túláradó lelkesedésre. Egészen elképesztő ötletek is jöttek a jövőre nézve, nekem az egyik kedvencem a szappanbuborék fújó verseny, amit egészen biztosan meg is szervezünk.” – mondta el Tömör Miklós, a Valyo koordinátora. – „Az már látszik a kérdőívekből, hogy a legjobb része az alulról szerveződő jellege volt a tavalyi Szabadság hidas piknikeknek, ezért ezt idén is szeretnénk megőrizni: bárkit szívesen látunk a csapatban, akinek van valamilyen ötlete és hajlandó azt meg is valósítani.” – tette hozzá.

A közösség lelkesedését mutatja, hogy rengeteg beszámoló is érkezett a kérdőívekhez: volt, aki esküvőt ünnepelt, mások krétarajz versenyt szerveztek, de akadt olyan is, aki swinget táncolt a hídon. A Valyo továbbra is várja a különböző beszámolókat, új és régebbi képeket is, akár Instagramon (https://www.instagram.com/szabihid/), akár Facebookon, ahol a #szabihid hashtag használatára kérik a megosztókat.

A közlekedéssel kapcsolatban megfogalmazott kritikákra Tömör Miklós elmondta: a szervezet álláspontja szerint a gépjárműforgalom szerencsére elenyésző nyaranta a hídon, a 47-es és a 49-es villamosokat pedig kiváltják a párhuzamos vonalak, ugyanakkor megfontolják a villamos valamilyen mértékű megtartását. A megbeszéléséeken felmerült villamosok sebesség csökkentése, időszakos korlátorás, még nosztalgiavillamos is.
A köztérmegújítással 2010 óta foglalkozó szervezet múlt héten jelentette be koncepcióját, amely szerint a Szabadság hidat nyáron minden hétvégén átadnák a közösségnek. Ennek megvalósításához első lépésként arra kértek mindenkit, hogy egy kérdőívben írja meg tapasztalatait és ossza meg javaslatait arról, hogyan lehetne minél jobban kiaknázni a Szabihíd ötletét. Tarlós István, Budapest főpolgármestere a Valyo bejelentését követő napon kiadott sajtóközleményében elmondta: nem zárkózik el az ötlettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.